"II. Demir Leydi" denen Truss'ın kısa başbakanlık serüveni: Nasıl seçildi, niye gitti?

45 günlük başbakanlığına başlarken, "Vergileri azaltacak ve ekonomimizi büyütecek cesur bir plan sunacağım" demişti

Birleşik Krallık basınında, Truss'ın bu hafta istifa edeceğine dair söylentiler de yer almıştı (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Liz Truss, yalnızca 45 gün görevde kaldıktan sonra bugün istifasını duyurdu.

Truss, Başbakanlık Ofisi ve Konutu önünde yaptığı açıklamada, ciddi bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini belirterek, seçim vaatlerini yerine getiremeyeceğini kabul etti.

Ülkenin üçüncü kadın başbakanı olan Truss, istifasını sunmak için Kral III. Charles'la görüştüğünü de ifade etti.

Truss, Muhafazakar Parti içinde gelecek hafta tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağını ve yeni başbakan seçilene kadar görevinde kalacağını söyledi.

"II. Demir Leydi"nin kısa başbakanlık serüveni

Truss, 7 Temmuz'da eski BK Başbakanı Boris Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucunda, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ı yenerek 6 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çekişmeli seçim yarışında Truss, partisinin gelecek iki yıl içerisinde seçmenlere verdiği sözü yerine getireceğini söylemiş, "Vergileri azaltacak ve ekonomimizi büyütecek cesur bir plan sunacağım" demişti.

Fakat izlediği politikalarla "Demir Leydi" lakaplı eski BK lideri Margaret Thatcher'a benzetilen Truss'ın vergi uygulamaları, ülkede büyük tartışma yarattı ve istifasına giden yolu hazırladı.

Ekonomi Bakanı görevden alındı

Eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanacağını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği endişelerini artırmış ve sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu. Yoğun eleştirilerin ardından plandan vazgeçilmişti.

Truss, 14 Ekim'de görevden aldığı Kwarteng yerine Jeremy Hunt'ı atamıştı.

Hunt, BK liderinin açıkladığı ekonomi paketinin neredeyse tamamını rafa kaldırmıştı.
 


İçişleri Bakanı da istifa etti

Ayrıca dün İçişleri Bakanı Suella Braverman de istifasını açıklamıştı.

Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin ardından kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını söylemişti.

Eski bakan ayrıca Truss hükümetinin gidişatı hakkında endişeleri olduğunu ve seçmenlere verilen vaatlerin yerine getirilmediğini belirtmişti. Braverman'ın yerine göreve Grant Shapps atanmıştı.

Özür dilemişti

Son iki haftadır yoğun bir istifa baskısı altında kalan Truss, piyasada ciddi karışıklığa yol açan uygulamalarının hata olduğunu kabul ederek özür dilemişti.

BK Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Hatalar olur" diyerek Truss'ı desteklemiş, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden Lisa Landy ise "Yani bu da cidden çok fena bir hata. Ekonomiyi çökerttiler" demişti.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU