Elon Musk sınırsız enerji deneylerini savunmadığını açıkladı

Musk, bu alana yatırım yapan Bill Gates ve Jeff Bezos'tan ayrışıyor

Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk, son dönemde Twitter anlaşmasını bozduğu gerekçesiyle açılan davayla gündemde (AFP)

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, temiz ve sonsuz enerji üretimi için uzun süredir üzerinde çalışılan nükleer füzyon tekniğine ikna olmadı.

Teknoloji milyarderi, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Kaynak yakıtı elde etmenin, taşımanın ve reaktörün bakımının zorluğu göz önüne alındığında füzyon, pahalı bir enerji olur" ifadelerini kullandı.

"Güneş'i kullanmak çok daha iyi" diyen Musk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Güneş, yakıt ikmali veya bakım gerektirmeyen termonükleer reaktör.

 

 

Teknoloji milyarderi, nükleer füzyon hedefine şüpheyle yaklaşan tek kişi değil. Zira bu alanda birçok gelişme kaydedilse de nükleer füzyon reaktörleri ticari kullanıma geçmekten halen çok uzak.

İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece füzyon adı veriliyor. Bilim insanları temiz ve sonsuz enerji elde etme umuduyla Güneş'in ve diğer yıldızların enerji kaynağı olan bu süreci laboratuvarda da canlandırmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Güneş'te 4,6 milyar yıldır süren bu reaksiyon, laboratuvar ortamında sadece birkaç saniye dayanabiliyor.

Dünya rekoru halihazırda Çin'in EAST veya HL-2M Tokamak diye anılan füzyon reaktöründe. Bu reaktörde plazma sıcaklığı Mayıs 2021'de 120 milyon santigrat dereceye ulaşarak Güneş'in ısısının 8 katına çıkmıştı. Ancak yalnızca 101 saniye sürdürülebilmişti.

Musk ise temiz enerjinin anahtarının zaten insanlığın elinde olduğunu savunuyor.

"Sürdürülebilir bir enerjiye yönelik birincil çözüm, Güneş parlamadığında veya rüzgar esmediğinde, geleneksel yüksek gerilim hatlarıyla birbirine bağlanmış güneş/rüzgar bataryalarına güvenmek" diyen Musk, şöyle devam etti:

Bilinmeyen bir teknolojiye gerek yok!

Teknoloji milyarderinin elektrikli otomobil şirketi Tesla, Güneş enerjisi ve batarya teknolojilerine yoğun yatırım yapıyor. Bu nedenle Musk'ın bu yorumları sürpriz olmadı.

Bu arada milyarder, füzyon reaktörlerine yönelik şüphesini daha önce de dile getirmişti.

Geçen yıl yine Twitter'da yaptığı bir paylaşımda "füzyon reaktörlerinin pratikte çalışmasının çok muhtemel olduğunu" öne süren bir makaleye yanıt veren Musk, "Harika ve kesinlikle yapılabilir ve yapılmalı" diye yazmıştı:

Ama en iyi durumda bile bu reaktörlerin rüzgar ve Güneş'ten (yani gökyüzündeki büyük füzyon reaktöründen) daha maliyetli olacağından şüpheleniyorum.

Öte yandan, diğer teknoloji milyarderleri füzyon reaktörlerine Musk kadar mesafeli değil. Hatta Jeff Bezos ve Bill Gates bu alana yatırım da yapıyor.

Dijital pazarlama devi Amazon'un kurucusu Bezos, Birleşik Krallık'ın Oxfordshire bölgesinde büyük ölçekli bir nükleer füzyon tesisi kurmayı planlayan Kanada merkezli General Fusion firmasıyla işbirliği yapmıştı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) de füzyon enerjisi araştırma ve eğitim faaliyetlerinde birlikte çalışmak için Gates'in desteklediği Commonwealth Fusion Systems firmasıyla anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Futurism, Benzinga

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU