Stanford araştırması: Genç farelerden alınan beyin-omurilik sıvısı, yaşlı farelerin hafızasını güçlendirdi

"Fareler de insanlar gibi yaşlandıkça unutkan hale geliyor"

Bilim insanları, beyin-omurilik enjeksiyonunun farelerin beyninde nasıl etkileşime girdiğini anlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti (Unsplash)

ABD'nin prestijli üniversitelerinden Stanford'da çalışan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada, genç farelerden alınan beyin sıvısı yaşlı farelere enjekte edildi. Sıvının yaşlılarda hafızayı güçlendirdiği görüldü.

Araştırmada yer alan Tony Wyss-Coray, farelerin de insanlar gibi yaşlandıkça unutkan hale gelmeye başladığını belirtti.

Wyss-Coray, çalışmada bunun beyin hücrelerini besleyen beyin-omurilik sıvısıyla ilgili olup olmayacağını araştırdıklarını anlattı.

Deneyde enjeksiyon uygulanmadan önce farelere bir ışık gösterildi ve hareket ettiklerinde ayaklarına düşük voltajlı elektrik uygulandı. Böylelikle farelerin ışıkla elektrik arasındaki ilişkiyi koşullandırma yoluyla öğrenmeleri sağlandı.

Daha sonra yaşlı farelere, genç farelerden alınan beyin-omurilik sıvısı enjekte edildi. Bazı farelere de bu sıvının yapay bir versiyonu verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Testlerde gerçek sıvının enjekte edildiği farelerin, ışığı gördüğü an elektrik geldiğini hatırlayarak donma tepkisi verdiği gözlemlendi.

Yapay beyin-omurilik sıvısı verilen farelerse, hiç enjeksiyon yapılmamış farelerle aşağı yukarı aynı tepkileri verdi.

Ünlü bilimsel dergi Nature'da yayımlanan çalışmada araştırmacılar, bu sıvının çeşitli tepkimelere girerek beyinde hafıza ve hatırlama yetisiyle ilişkilendirilen hipokampusu etkilediğini gözlemledi.

Bilim insanları, araştırmanın sonuçları ve çıkarımları üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, bunun henüz beyin-omurilik sıvısının her zaman unutkanlığı azalttığına dair genelgeçer bir veri sunmadığına dikkat çekti.

Penn State Üniversitesi'nden hafıza ve yaşlanma alanlarında çalışmalar yapan Janine Kwapis ise "Genç kişiden yapılan tek bir kan ya da beyin-omurilik sıvısı naklinin, yaşlı bir kişide kalıcı şekilde yenileyici bir etki yaratması pek mümkün değil" dedi.

Kwapis, Stanford'ın çalışmasında yer almasa bile araştırma süreciyle ilgili bilgi sahibi olduğunu belirtti.



Independent Türkçe, Futurism, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU