Sundance Film Festivali'nde İslamofobi krizi: İstifaların ardından özür geldi

Açıklamada, "Çok üzgünüz" ifadeleri yer aldı

Jihad Rehab, Sundance'te yarıştığı ABD-Belgesel kategorisinde ödül alamamıştı (Sundance Institute)

Sundance Film Festivali yönetimi, Jihad Rehab adlı filmin gösterilmesiyle başlayan İslamofobi tartışmasına yönelik açıklama yaptı. 20 ile 30 Ocak arasında ABD'nin Utah eyaletinin Park City kentinde düzenlenen prestijli festival, Müslümanlara yönelik rahatsız edici klişeleri beyazperdeye taşıdığı belirtilen belgesel nedeniyle tepki çekmişti. 

Müslüman ve Amerikalı bir grup yönetmenin, organizasyona filmin Müslümanları aşağıladığını söyleyen bir mektup kaleme almasının ardından Brenda Coughlin ve Karim Ahmad, Sundance yönetiminden istifa etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meg Smaker'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Jihad Rehab, ABD-Belgesel kategorisinde yarışmıştı. Film, Guantanamo Kampı'ndaki 15 yıllık mahkumiyetlerinin ardından Suudi Arabistan'daki bir rehabilitasyon tesisine nakledilen Yemenli radikal İslamcı üç kişinin hayatını anlatıyor. 

Sundance Enstitüsü CEO'su Joana Vicente ve festival direktörü Tabitha Jackson, 18 Şubat'ta yaptıkları açıklamayla filmin gösterilmesinin neden olduğu rahatsızlıktan ötürü özür diledi ve organizasyonun çeşitliliğe bağlılığını vurguladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Ocakta düzenlenen festivalimizde Meg Smaker'ın belgeseli Jihad Rehab'in yer almasıyla ilgili paylaşılan birçok bakış açısını dinledik ve üzerine düşündük. Gösterdiğimiz her filmde olduğu gibi sivil topluma değer katan sohbet ve tartışmaları teşvik etmeyi umuyoruz. Bu filmin gösteriminin topluluğumuzun üyelerine, özellikle de Müslümanlara zarar verdiği açık ve bunun için çok üzgünüz.

Smaker ise tartışmaların patlak vermesinin ardından yaptığı açıklamada eleştirilerin aksine klişelere meydan okumayı amaçladığını söylemişti. 

Filmin yapım süreciyle 5 yıl boyunca uğraşan Smaker, Amerikalıların "terörist" olarak gördüğü kişilere dair yeni bir bakış sunmak istediğini söylemişti. 

Jihad Rehab sosyal medyada da tepki çekmişti. Film yapımcısı Jude Chebab filmin festivalde gösterilmesiyle "afalladığını" ve yönetmenle tanıştığında ona yapımın isminin problem yaratabileceğini söylediğini dile getirdi. 

 

Independent Türkçe, Indiewire, The Wrap

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU