Yeni bir araştırmada akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkeler belirlendi.
Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar, 24 ülkeden 34 bin katılımcının akıllı telefon kullanımına ilişkin verilerini analiz etti. Veriler 2014 ve 2020 arasını kapsıyordu.
Computers in Human Behavior adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada Çin, Suudi Arabistan ve Malezya bağımlılık seviyesi en yüksek üç ülke oldu.
Almanya ve Fransa listenin son sıralarında yer alırken, Türkiye 8. ülke konumunda.
24 ülkenin tam sıralaması şu şekilde:
Araştırmacılar, ülkeler arası farklılıkların akıllı telefonlar aracılığıyla düzenli olarak iletişim halinde kalmanın gerekliliğini etkileyen sosyal normlar ve kültürel beklentilerden kaynaklandığını düşünüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Verileri analiz edilen katılımcıların yaşı 15 ve 35 arasında değişiyor. Genel yaş ortalaması ise 28,8 olarak belirlendi. Ayrıca katılımcıların çoğu (yüzde 60) kadındı.
Makalede, "Ekran başında en fazla zaman harcayan kesim oldukları için ergenlere ve genç yetişkinlere odaklandık" ifadeleri yer aldı.
Ekip kısa süre önce yurttaşların kendi ülkelerindeki bağımlılık düzeyini dünyadaki diğer bölgelerle kıyaslamasına olanak tanıyan bir internet sitesi de kurdu.
Site aynı zamanda ekran başında geçirilen zamanı azaltmak ve muhtemelen daha sağlıklı aktiviteleri değerlendirmek isteyen kişiler için öneriler sunuyor.
"Bulgular, akıllı telefonların sorun teşkil eden düzeyde kullanımının dünya genelinde arttığını gösteriyor" diyen araştırmacılar, sözlerini şöyle sürdürüyor:
Araştırmacıların ve politika yapıcıların dünya genelinde akıllı telefonların sorun teşkil eden düzeyde kullanımını ölçmesi ve tahmin etmesini sağlamayı umuyoruz.
Independent Türkçe, Science Direct, Daily Mail
Derleyen: Çağla Üren