Sosyal medyaya "Türkiye modeli" düzenleme: 5 yıla kadar hapis ve sosyal medya kullanmama cezası gündemde

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Özkaya, "Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanmama gibi cezalar getirilmeli" önerisinde bulundu

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” önerisinde bulundu / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya açıklamasının ardından, gözler AK Parti’nin yapacağı çalışmaya çevrildi. Ekim ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemede özellikle Almanya modeli yakından inceleniyor. Çalışmaları Hürriyet’e anlatan Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” önerisinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti’nin, Ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladığı sosyal medya çalışmasıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre sosyal medya ile ilgili Meclis’te düzenleme yapmayı planlayan AK Parti, yeni anayasa çalışmasına da bazı hükümler koymayı amaçlıyor.

Türkiye’ye özel bir model

Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ile AB ülkelerinin yaptığı sosyal medya çalışmalarını da tek tek inceleyen AK Parti, Türkiye’ye özel bir model getirmeyi hedefliyor. Özellikle Almanya modelinin yakından incelendiği, bazı cezai yaptırımlar getirilmesinin planlandığı ifade ediliyor.

"Sansür söz konusu değil"

AK Parti Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, Meclis gündemine gelmesi planlanan çalışmayla ilgili görüşlerini ve önerilerini Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'a anlattı.

Bir sansürün söz konusu olmadığını ifade eden Özkaya, "Daha önce de sosyal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. O zaman da aynı tartışmalar yaşandı, 'sansür' denildi fakat niyetin sansür olmadığı görüldü. Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor" dedi. 

"4 başlıkta inceleniyor"

Almanya'nın, terör ve şiddet ile ilgili 2017’de ceza kanununu değiştirdiğini ve  katalog suçları 4 başlıkta oluşturduğunu söyleyen Özkaya, "Bunlar ‘terör’, ‘cinsel suçlar ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon. Dezenformasyon, yalanın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor" diye konuştu. 

Sosyal medya kullanma yasağı

'Almanya’da kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için sosyal ağ işletmelerine 24 saat süre tanınıyor' diyen Özkaya, "Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor. Almanya’da bulunan vatandaşların kanuna aykırı bir paylaşımı tespit edilenler hakkında suç duyurusunda bulunmasına da hak tanınıyor. Ayrıca ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. Bizim düzenlememizde de bu maddeler mutlaka olmalı. Uyar-kaldır bizim sistemimizde var fakat etkin kullanımın oluşması gerekiyor" dedi.

Özkaya ayrıca, dezenformasyon yapanın belirli süre sosyal medya kullanması yasaklanabileceği ve maddi tazminat gibi uygulamaların olabileceğini belirtti. 

5 yıla kadar hapis cezası

Almanya'da dezenformasyon yapan bir sosyal medya kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar ceza verilebileceğini söyleyen Özkaya, "Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğünü sınırlamayan, kamuya açık sosyal paylaşım ve ifade özgürlüğü alanında bilginin doğru yayılmasını sağlayan bir düzenleme için çalışma yapabiliriz" dedi. 

Yeni anayasada sosyal medya maddeleri olabilir

Yeni anayasada, sosyal medya ve internet kullanımına yönelik dezenformasyonun önlenmesi için bazı maddelerin de alması planlanıyor. Bu kapsamda Twitter, Facebook ve Google gibi küresel şirketlerin, iletişimi kontrol etme tehdidi ile sosyal medyadaki dezenformasyonu önlemek için bazı maddelerin anayasaya eklenebileceği belirtiliyor.

Erdoğan ne demişti?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler yapılacağını belirterek, "Ekim ayından itibaren bununla ilgili de Meclis’te bir çalışma yürütülecek" demişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU