NASA'nın Mars kaşifi, Çin'in "Ateş Tanrısı"nı yeniden görüntüledi

Yeni fotoğrafta uzay aracının hareket halinde olduğu ve iniş platformundan belirgin şekilde uzaklaştığı anlaşıldı

Yeni fotoğrafta Zhurong ve iniş platformunun bulunduğu bölge, iniş sırasında Mars yüzeyindeki toz katmanı hareket ettiği için farklı renkte görülüyor (NASA)

NASA'nın Mars'taki yörünge aracı, Çin'in "Ateş Tanrısı" anlamına gelen Zhurong uzay aracını bir kez daha görüntüledi.

Uzay ajansının Kızıl Gezegen'in yörüngesine konuşlandırdığı Mars Keşfi Yörünge Aracı'ndan (MRO) gelen yeni fotoğrafta Zhurong, hareket halindeyken görülüyor.

Zhurong, şubatta Mars'ın yörüngesine ulaşan ve Çin'in tamamen yerli ilk Kızıl Gezegen aracı olan Tianwen-1'in bir parçasıydı. 14 Mayıs'ta Tianwen-1'den ayrılan uzay aracı, birkaç saat sonra Mars yüzeyindeki uçsuz bucaksız Utopia Planitia düzlüğüne inmişti.

MRO üzerine monte edilmiş Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi (HiRISE) isimli kamera, 6 Haziran'da Zhurong'u ilk kez görüntülemişti.

Bu fotoğrafta Zhurong ve Mars'a inerken kullandığı iniş platformu, birbirine yakın iki küçük nokta olarak ortaya çıkmıştı.
 

685361-504720967.jpg
6 Haziran tarihli fotoğrafta iniş aracı büyük nokta, Zhurong küçük nokta olarak görülüyor (NASA)


HiRISE ekibi, 23 Haziran'da Zhurong'un ikinci görüntüsünü de yayımladı. Görüntünün aynı kamerayla 11 Haziran'da çekildiği ifade edildi

Yeni fotoğrafta uzay aracının hareket halinde olduğu ve iniş platformundan belirgin şekilde uzaklaştığı anlaşıldı.

HiRISE ekip üyeleri fotoğrafın açıklamasında, "İniş alanı, iniş sırasında Mars tozu kalktığı için renkli görünüyor. Zhurong gezicisinin güneye doğru hareketi de iki görüntü karşılaştırıldığında anlaşılabilir" ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın yörünge aracı MRO, 2006'dan beri Mars'ın yörüngesinde dönüyor. Gezegenin jeolojisini ve iklimini inceleyen araç, su buzu belirtilerini yakalamaya çalışıyor.

MRO aynı zamanda gelecekte Kızıl Gezegen'e gidecek uzay araçları için en uygun iniş alanlarını belirlemek için araştırma yapıyor.

Çin'in Mars yüzeyindeki ilk uzay aracı Zhurong ise, Kızıl Gezegen'in yüzeyini ve atmosferini incelemekle görevli.

Uzay aracı ayrıca, gezegenede hayat olup olmadığına dair fikir verebilecek su veya buz kütlesi gibi kanıtlar da arıyor.

 

Independent Türkçe, Space, HiRISE, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU