Uzmanlardan politikacılara çağrı: Topu varyantlara atmayı bırakın ve harekete geçin

Varyantlar "büyülü" değil

DSÖ, Hindistan varyantının toplamda 44 ülkeye yayıldığını açıklamıştı (Reuters)

Bilim insanları, politikacıların Kovid-19 pandemisiyle mücadelede yaşanan zorluklarda topu varyantlara atmayı bırakması ve harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarından sonra Hindistan'da ortaya çıkan B.1.617 varyantı, dünya genelinde endişeye yol açmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 10 Mayıs'ta bu varyantı, "endişe verici" olarak sınıflandırdığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira B.1.617'nin, diğer mutasyonlarla kıyaslandığında daha bulaşıcı olduğu yönünde bazı bilgiler bulunduğu kaydedilmişti.

Varyantlar "büyülü" değil

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde immünolog olan Gigi Gronvall, varyantların "büyülü olmadığını" söyledi. Gronvall, koronavirüsün yayılmasına fırsat vermemek için yeteri kadar aşılama yapılmadığı sürece kısıtlamaların tamamen kaldırılmaması gerektiğini ifade etti. Siyasetçilerin, kalabalık mitingler düzenlememesini tavsiye etti.

Maske ve sosyal mesafenin hala etkili birer önlem olduğunu söyleyen bilim insanı, şöyle konuştu:

Virüsü kontrol altında tutabilecek adımlar atmak yerine virüsü suçlamak, politikacılara bir avantaj sağlıyor.

Ayrıca mevcut veriler, Kovid-19 aşılarının varyantlara karşı etkili olduğunu gösteriyor. Aşıların, bir varyantla enfekte olunsa bile hastalığın şiddetli geçirilmesini veya ölümü engelleme oranı yüksek.

Kırk yıldır koronavirüs üzerinde çalışan, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin aşı danışma komitesinin üyesi Dr. Stanley Perlman da pandemiyle mücadelede aşılamaya dikkat çekmişti. Insider'a konuşan araştırmacı "Bireyleri aşılamayı gerçekten başarabilirsek, sandığımızdan çok daha iyi durumda olacağımızı düşünüyorum" demişti.

 

Independent Türkçe, Insider, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU