ABD polisi, "Babamı istiyorum" diyen 9 yaşındaki kıza biber gazı sıktı

Sıklıkla orantısız güç kullanımıyla gündem olan Amerikan polisi, olay anı görüntülerini yayımladı

New York eyaletine bağlı Rochester Polisi, cuma günü öğleden sonra gelen aile içi kavga ihbarı üzerine harekete geçti. Ailenin 9 yaşındaki kızı, polisten kaçmaya çalışınca memurlar onu önce kelepçelemek için kara itti, sonra da otomobile oturtarak biber gazı sıktı.

Kızın bu sırada sürekli olarak "Babamı istiyorum!" diye bağırdığı duyuldu. Küçük kızın, "Çocuk gibi davranıyorsun" ifadesini kullanan polis memuruna "Ben bir çocuğum" şeklinde yanıt vermesi de dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir memurun üzerinde taşıdığı kameranın çektiği görüntüler, pazar günü Rochester Polisi tarafından yayımlandı. Video olayın üzerinden 48 saat geçmeden paylaşılırken kızın adı ve yüzü yaşından dolayı gizlendi.

Küçük kızın kendini ve annesini öldürmek istediğini ifade ettikten sonra kaçmaya çalıştığı bildirildi. Memurlara tekme savuran kızın biber gazından sonra hastaneye götürüldüğü ve sonrasında serbest bırakıldığı açıklandı. 9 polis aracının bölgede toplandığı da basın toplantısında ifade edildi. 

Rochester Polis Şefi Cynthia Herriott-Sullivan, "Buraya dikilip size 9 yaşındaki birine biber gazı sıkılmasının normal olduğunu söylemeyeceğim" dedi. 

Belediye Başkanı Lovely Warren da polis şiddeti gören ufaklığı kendi 10 yaşındaki kızına benzettiğini öne sürerek şöyle konuştu:

Bir anne olarak, bu videonun izlemek isteyeceğiniz bir şey olmadığını söyleyebilirim. 
Bu meşrulaştırmak isteyeceğimiz ya da meşru görebileceğimiz bir şey değil. Bunu değiştirmek zorundayız.

ABD kamuoyunda polis şiddetini eleştiren pek çok kişi, ufak çocuğa bile böyle muamele eden memurların Siyahilerin Hayatı Önemlidir protestolarından gerekli dersi çıkarmadığını ifade etti. Polisin çocuklar ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler gibi korunmaya muhtaç insanlara doğru şekilde davranamadığı eleştirisi yapıldı.

Rochester Polisi, eylül ayında ortaya çıkan bir videoyla gündem olmuştu. 23 Mart'ta hayatını kaybeden Daniel Prude'un ailesi tarafından 2 Eylül'de paylaşılan görüntülerde, sokakta çıplak şekilde teslim olan siyahi adamın polisin uyarısının ardından kendisine verilen talimatlar doğrultusunda yere yattığı, ellerinin arkadan kelepçelendiği ve polisin kelepçeli halde yatan zanlının kafasına poşet geçirerek yere doğru bastırdığı yer almıştı.

KTLA-Carousel-Template-Generic-1920-12.09.08-AM-1-1.jpg
Hadiseye karışan 7 polis memuru görevden uzaklaştırılırken dönemin Polis Şefi La'ron Singletary ve yardımcısı da görevlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı (KTLA)​​​


Bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldıktan sonra solunum cihazına bağlanan Prude, otopsi raporuna göre 7 gün sonra hayatını kaybetmişti.

Raporda Prude'un ölümü, ''fiziksel baskı sonucu boğulma komplikasyonları'' ve "cinayet" olarak kayda geçmişti.

Rochester Polisi, olayın üstünü kapatarak Prude'u uyuşturucu yüzünden ölmüş gibi göstermeye çalışmakla suçlanmıştı. Olay anı görüntülerinin 6 ay sonra yayımlanması da bu çabanın bir sonucu olarak görülmüştü.


Independent Türkçe, New York Times, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU