Eski traktörler devriliyor, 20 kişilik servise 40 kişi bindiriliyor: İş kazalarında en çok ölüm tarım ve orman işçilerinde

İSİG'in 2020 yılı raporuna göre en çok iş kazasında ölüm, tarım ve orman işçileri arasında yaşandı. Traktör devrilmeleri, aşırı kalabalık servisler kaza nedenleri arasında yer alırken, ormanda ise tecrübesiz işçiler kaza kurbanı oluyor

Traktör kazalarında çok sayıda tarım işçisi can veriyor / Fotoğraf: AA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), her yıl işçi ölümlerini raporlaştırıyor.

2020 yılına dair hazırlanan raporda 741'i koronavirüsten, geri kalanı da kazalarda olmak üzere 2 bin 427 işçi yaşamını yitirdi.

İş kazaları denildiğinde insanların aklına en çok ölümlerin inşaat veya tersane gibi alanlar gelse de durum öyle değil.

İSİG'in "iş cinayetleri" olarak kazalarda ölümlerin dağılımına bakıldığında 442 kişiyle ilk sırada tarım ve orman işlerinde çalışanlar yer alıyor.

Bin 776 işçinin kazalarda yaşamını yitirdiği 2019 yılında da 442 kişiyle yine tarım ve orman işlerinde çalışanlar ilk sıradaydı.

Bin 923 işçinin iş kazalarında öldüğü 2018 yılında da yine 457 kişiyle tarım ve ormanda çalışanlar ilk sırada, inşat- yol işlerinde çalışanları ise 2020 ve 2019'da ikinci sırada yer almıştı.

Peki neden tarım ve orman işlerinde iş kazalarında ölümler çok fazla?

muratçakır.jpg
Murat Çakır / Fotoğraf: İSİG

 

Eskiyen traktör kazaya çok açık

Bu soruya raporu hazırlayan İSİG Sözcüsü Murat Çakır, cevap verdi.

Çakır, tarım ve orman işçilerinde ölümlerin yüksek olmasının iki nedeni olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

Birincisi küçük toprak sahibi olan çiftçilerin durumu. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar aile emeği veriliyor. Traktörler çok eski ve özellikle traktör kazaları tarlaya giderken dönerken ama esas olarak tarlayı sürerken devriliyor ve çiftçiler eziliyor. En çok çiftçi ölümü bu ezilmeler sonucu gerçekleşiyor.

Mevsimlik işçiler trafik kazalarına kurban gidiyor

Çakır, tarım ve orman sektöründe iş kazalarında en çok ölümlerin mevsimlik tarım işçilerinde olduğunu kaydederek, "Tarlaya giderken bindikleri araçlar kapalı kasa kamyonet ve traktör römorku insan taşımaya uygun değil, olası servislerde araçlar da sorun oluyor. 20 kişilik servise 40 kişi bindiriliyor. İşçiler yollara savruluyor" diye konuştu.

Kanallarda boğulmalar da çok

Çakır, tarım işçilerinin iş kazalarında ölüm nedenleri arasında son olarak şunu da ekledi: "Ayrıca içme ve banyo ihtiyaçları için gereken suyu, su kanalları ve derelerden sağlandıkları için kimi zaman boğulma nedeniyle ölümler yaşanıyor." 

ilhamipolat.jpg
İlhami Polat / Fotoğraf: AA

 

"10 kişilik arabaya 50 kişi doluşuyorlar"

Tarım İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat ise iş kazalarında en büyük sıkıntının geçici tarım işçilerinde yaşandığını söyledi. 

Geçici tarım işçilerinde örgütlenme olmadığını ifade eden Polat, "Binali Yıldırım'ın başbakanlığı döneminde bir genelge çıkarıldı. Valilikler kanalıyla barınma, nakil işleri hallediliyordu. Ancak bu iş gevşemeye başladı. 10 kişilik arabaya 50 kişi doluşuyorlar. Nakillerde sıkıntı oluyor" ifadelerini kullandı. 

tarımsendikası.jpg
Kapasitesinden fazla işçinin bindirildiği servislerin kaza yapması çoğu zaman facia ile sonuçlanıyor / Fotoğraf: AA

 

"Traktörün kaymasıyla 11 arkadaşımızı kaybettik"

Çakır'ın eski traktörlerden kaynaklanan kazalarla ilgili tespitini hatırlattığımız Polat, bu tespite katıldığını belirterek, eskimiş traktörlerin ciddi risk yarattığını vurguladı. Polat, "Kimi zaman fren tutmuyor. Traktörlerin devrilme olayları yaşanıyor. En son Sakarya'da traktörün kayması sonucu 11 arkadaşımızı kaybettik" dedi.

orhan sarıbal.jpg
Orhan Sarıbal / Fotoğraf: AA

 

"Ormanda ölen öldüğüyle kalıyor, dışarı yansıtılmıyor"

Bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içerisinde tarım politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı olan ve siyaset dışında da tarım işiyle uğraşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise orman işçileri arasındaki ölümlere dikkat çekti.

Ormanlarda ağaç kesimlerinin ihaleyle verildiğine dikkat çeken ve her yıl kesilen ağaç miktarının daha da arttığını öne süren Sarıbal, şu iddiada bulundu:

İhaleye alanlar tecrübeli işçiler ya da o yörenin insanları yerine daha fazla kar elde etmek adına kimi zaman dışarıdan tecrübesiz kişileri hatta Suriyelileri toplayıp getiriyor. Ölen öldüğüyle kalıyor. Dışarı yansıtılmıyor. En fazla ölüm ağaç kesimleri sırasında oluyor. Devrilen ağaçların altında kalıyorlar. Ormanda her aşamada kazalar olabiliyor ve insanlar sakatta kalabiliyorlar. Hiçbirinin sigortası yok. Büyük bir dram var.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU